Om Skanör Falsterbo


Skanör och Falsterbo ligger som en liten juvel längst ned i sydvästra hörnet av vårt avlånga land. Med havet som närmaste granne har naturen formats under miljontals år till den sköna plats det är idag. Många som upplever stränderna för första gången förstår inte hur ortsbefolkningen någonsin vill åka härifrån för att semestra på andra badorter! Sanden är vit och mycket, mycket finkorning. Så det är väl värt mödan att ta sin badhandduk och slå sig ned i sanden en solig sommardag, och glöm inte att bada! Vattnet är kristallklart och rent, med len böljande sandbotten. Förvånansvärt varmt är det också... för det mesta..

En bit längre upp på landbacken ligger den gamla stadskärnan med de karakteristiska gathusen. Idag är de flesta renoverade och i bättre skick än när de var nybyggda. Priserna på husen har stigit till extrema nivåer de senaste åren. Men att promenera längs "avenyerna" i Skanör (Väster-, Mellan- & Östergatan) är ett absolut kostnadsfritt nöje.

Som den lilla ort Skanör är (ca 4.000 åretrunt hushåll) så kan den ändå stoltsera med flertalet välrenommerade matställen. Allt från en sillamacka nere i hamnen eller varför inte nyrökta räkor till en komplett avsmakningsmeny på anrika Skanörs Gästgifvaregård?

Historiens avtryck finns väl samlade på Falsterbo museum och inte minst i Näsets vackra kyrkor från sen medeltid. Det var en tid när Skanör var ett handelsmecka för hela Östersjöregionen och spåren finns här än idag.

Utbudet, vinter som sommar, av olika aktiviteter, utställningar och upptåg är stort. Men frågan är om inte den största upplevelsen av alla är att en blåsig dag bege sig till någon av våra milslånga stränder och se hur havet spelar upp till ett oförglömligt skådespel. Då känns det som om tiden står still. En otroligt lyx, eller hur? Välkommen till Skanör och Falsterbo!